Top
Talán már jön a meleg – mit tegyél, ha izzadsz? – Szépségportál
fade
5260
post-template-default,single,single-post,postid-5260,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,tribe-no-js,flow-ver-1.3.7,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Talán már jön a meleg – mit tegyél, ha izzadsz?

Talán már jön a meleg – mit tegyél, ha izzadsz?

Az idén nyáron eddig ugyan nem kényeztetett el minket az időjárás, de az ember lánya azért mégiscsak optimista, s hiszi, hogy nemsokára ki fog törni a kánikula. Ami persze pompás, de kellemetlenségekkel is járhat. Például, mit tegyél, ha izzadsz?

Bár egyes kutatók szerint az első emberek számára létfontosságú volt a testszag, a kultúra fejlődésével egyre inkább kellemetlenné és nemkívánatossá vált. Az évszázadok során számtalan praktika született a testszag elfedésére vagy megszüntetésére, s bizony a legtöbben régen és ma is a természethez fordultak-fordulnak a megoldásért.
Mi az izzadás?
Az izzadás a test természetes védekező mechanizmusa a maghőmérséklet túlzott emelkedése ellen. Sajnos ugyanilyen természetes folyamat az is, hogy a szerves anyagokban gazdag izzadságot egyes baktérium fajták kiváló tápanyagnak tartják és a forrás közelében – főként a fedett területeken, vagyis például a hónaljban –szaporodni kezdenek. Ezeknek a baktériumoknak az anyagcseretermékei okozzák a jól ismert testszagot. Ha izzadsz, ez az oka.

Léteznek megoldások!

Alapvetően kétféle lehetőség közül lehet választani, ha meg akarjuk szüntetni a hónaljban a kellemetlen szagok megjelenését: vagy elfedjük a szagokat és semlegesítjük/elpusztítjuk a baktériumokat, vagy megakadályozzuk a szóban forgó területeken az izzadság megjelenését. Cikkünknek azonban nem témája a teljes izzadásgátlás, hiszen a test saját folyamataiba ilyen mélységig történő beavatkozás nehezen tekinthető természetesnek, mint ahogy a mesterséges anyagok bőrre juttatása sem az.

Ám a testszag elfedésére és a baktériumok semlegesítésére is vannak nagyon jó megoldások. A természet rengeteg praktikát kínál erre, melyeket már az ókorban is előszeretettel használtak, és ma is részei a Dr. Organic natúr dezodoroknak (is). Ezek a modern natúrkozmetikumok ma a leghatékonyabb szépségápolási termékek között szerepelnek, miközben őrzik azoknak az, ipari forradalom előtti időknek a szellemiségét, amikor az ember még harmóniában élt a természettel és nagyra értékelte annak kincseit.

Ezt tette már Kleopátra is

Ha szépségápolásról beszélünk, akkor szinte minden esetben megkerülhetetlenek az ókori egyiptomiak, akik – Kleopátrával az élen – igen találékonyak voltak a szépülés terén. Ők két irányból támadtak a testszagra: tudatában voltak a szőrzet szerepének a kellemetlen szagok kialakulásában, így hónaljukat borotválták, illetve megkísérelték elfedni a kellemetlen szagokat egy erősebb illat használatával. A legextrémebb ilyen praktikájuk az illatosított zsírok használata volt, melyet a fejükre kentek, és az anyag a melegben olvadozva folyamatosan biztosította a „dezodorálást”.

A rómaiak az egyiptomiaktól lesték el a módszerek nagy részét, de ők nem csak fürödtek az illatosított olajokban, hanem ruháikat is ilyenekben áztatták, sőt lovaikat és házi kedvenceiket is locsolták velük.

Az európai kultúrkörben egészen a modern korig az illatok elfedése volt az egyetlen megközelítése a testszag elleni védekezésnek, miközben a Távol-keleten más módokat is találtak a célra. Ők ásványi kristályokat, sókat is használtak a hónaljban, amelyek elpusztította a baktériumokat, és ez a tudományos megközelítés a modern natúrkozmetikumokra is jellemző.

Íme, a ma kínálata!

A Dr. Organic bioaktív dezodorok olyan bőrbarát anyagokat tartalmaznak, melyek erős antibakteriális hatásukkal fel tudják venni a harcot a baktériumokkal, de eközben bőrnyugtató, ápoló hatással is rendelkeznek. A bioaktív Holt-tengeri ásványok, teafaolaj, az Aloe vera vagy kókuszolaj, mind-mind képesek erre a kettős hatásra. Így találkozik a tudomány és az a természetközeli szemlélet.

Zsuzsa N. Vadász